onsdag, november 07, 2012

Politik. Tillsammans

Då var valet över. Äntligen! kan man tycka, för under de senaste månaderna har vi bombarderats reklam, nyheter och personliga kommentarer på facebook och twitter. Hela världen har tittat och tyckt. Argumenten varierar. Allt från Gud, enkonomi, Bidrag, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter. mm mm.
Alla har en åsikt men när det kommer till kritan, hur mycket förändras egentligen våra liv efter ett val? Som en gammal vanlig Svensson utan problem, förmodligen inte så mycket.

Det som gör mig mest upprör är folks okunskap om allt och ingenting. Den kristna befolkningen är upprörd för att Romney inte vann (för tydligen är Obama inte tillräckligt Kristen i deras ögon). Men samtidigt säger de att "Gud har en plan och allt kommer att lösa sig." Ja man väljer ju vad man vill tro på. Ett annat argument mot Obama är att med hans politik kommer folk bara sitta hemma och vänta på sin bidragscheck. För så ser republikanerna på bidrag. De verkar tro att alla som får bidrag inte vill jobba. Att de bara sitter hemma och utnyttjar systemet. Och ja, så klart finns det folk som utnyttjar systemet. Det kommer alltid finnas bidragsfuskare hur mycket vi än försöker att undvika det. Men det som är viktigt att komma ihåg är att de flesta som får bidrag faktiskt behöver pengarna. De kan inte klara sig själv, och behöver hjälp att ta sig på fötter igen. Det finns folk som utnyttjar systemet på alla nivåer. Rika som fattiga. Men jag tror mer på att ta från de rika och ge till de fattiga. Ärlighet och Moral är inte alltid en drivande faktor i folks beslut, men utan empati och medkänsla kommer vi inte åstadkomma en  långsiktig förbättring.

Pratet om minoriter är stort i USA. Man kategoriserar, och placerar folk i fack. Allt för statistikens skull. I ett desperat försök att inte diskriminerar skapas klyftor mellan rika och fattiga, Svarta och vita. Kristen och Ateist. Jag tror att det är viktigt att prata om olikheter. Att hjälpa de som har varit utsatta för diskriminering under århundrades tid. Men jag tror att, hur olika vi än ser ut, så är vi alla väldigt lika. Vi är alla gjorda av kött och blod, och vår värld är inte svart eller vit. Eller blå eller röd heller för den delen. Vi måste alla jobba tillsammans om vi vill åstadkomma förbättring.

Jag tror för övrigt inte på två-parti systemet i USA. Ja jag vet att det finns fler att välja mellan, men vem kan ärlig säga att de vet vem Gary Johnson är? Liberala partiets kandidat. Men han hade ju ingen chans i en tävling där hans motståndare köpt reklam för 5 billioner dollar, och vars kampanjer följs av medier dag ut och dag in. Obama sa i sitt segertal att: We are not red states or blue states, we are the United States of AmericaEtt bra motto som man bara kan hoppas blir sant. Livet är inte en tävling. Nu måste de röda och blåa partiet jobba tillsammans. Förhoppningsvis blir det inte allt för svårt. Men hoppet är litet.

Jag tror för övrigt att Romney hade haft en chans till en guldmedalj. Men bara om han hade gått ifrån sina extrema åsikter om att 47 procent av amerikanerna är lata och bara vill sitta hemma. Och om hade varit lite mindre kristen och insett att det är år 2012 och homosexuellas rättigheter inte längre kan sopas under mattan. Jag tror inte man kan leda ett land med 300 millioner OLIKA människor om man bara bryr sig om folk som är lika som än själv.





Inga kommentarer: