måndag, februari 25, 2013

Att Fördöma fördomar.

Jag har tänkt en hel del på det här med fördomar. Vi har alla, förutfattade meningar om allt och ingenting. Som människor gillar vi ordning. Och vi försöker, utan att inse, placera folk i fack. För att lättare kunna förstå. Ingens verklighet är den samma för beroende på var vi kommer ifrån och vad vi gått igenom kommer våra upplevelser att förändras.

Här om veckan träffade jag en dansk tjej som kommit hit till Atlanta för att göra praktik i 4 månader. Första dagen på jobbet hade en av hennes arbetskamrater frågat henne om hon tyckte att det var konstigt med alla "svarta" människor här i Atlanta. Hennes svar var till hans förvåning att hon faktiskt inte hade tänkt på det. Det kan kanske låta konstigt. Någon som kommer från Skandinavien där vi inte har speciellt många mörkhyade borde väl vara mer uppmärksam på alla mörkhyade i en ny stad. Men något som kan verkar konstigt är egentligen väldigt logiskt. För för någon som växte upp i Skandinaven är någon med mörk hud samma som någon med ljus hud. Vi har alla haft samma uppväxt, och våra olikheter är "bara" på utsidan. Man skulle tro ju fler mörkhyade någon träffat desto mer skulle de inse att vi är alla lika.  Men här handlar det om något så mycket mer är bara hudfärg. Här i USA är handlar hudfärg om så mycket mer är bara hur vi ser ut. Deras bakgrund rotar sig i historien om mörkhyade som togs hit för inte allt för längesen för att jobba för vita, utan lön eller värde. Slaveri. Och även om slaveri var upphävd i slutet på 1800-talet så lever historien kvar och klyftorna är mer påtagliga. Här handlar det mer om olika kulturer även om vi prata om det som olika raser. På grund av deras bakgrund så ser de mer olikheter än bara hudfärg.

Jag önskar att vi alla kunde behandlar varandra med respekt. För vi är ju alla bara människor. Att fördomar kunde fördömas, och vi alla skulle kunna se varandra för den vi är som person. Men jag förstår också att vår bakgrund är en del av den vi är, och vår bakgrund påverkar hur vi ser på andra människor. jag är glad att jag växt upp i ett samhälle där hudfärg bara handlar om hudfärg. Det är i alla fall en mindre förutfattad mening att ta ställning till när jag träffar nya människor.




1 kommentar:

Lars Persa sa...

Det där var verkligen bra skrivet!!! Vad du kan!
Dad